De CO2 Prestatieladder werd in 2009 ontwikkeld door Prorail. Het is een instrument dat u helpt de CO2 uitstoot van uw bedrijf structureel te verminderen. Het geeft u de handvatten om uw bedrijfsvoering op alle gebieden duurzaam te verbeteren.
Uw motivatie om uw CO2 uitstoot te beperken kan voortkomen uit het inzicht dat u verworven hebt in uw energiestromen. Het kan ook zijn dat u kosten wilt besparen of geld wilt verdienen. Dat u vanwege wettelijke eisen ermee aan de slag wilt. Dat u zich meer dan bewust bent van uw voorbeeldfunctie of rol in de wereld. Of dat u graag korting krijgt op de inschrijfprijs bij aanbestedingen of op de rente op leningen bij banken.
Voor ons maakt dat niet uit. Als u er maar mee aan de slag gaat! Want met het behalen van het certificaat van de CO2 Prestatieladder worden uw inspanningen geformaliseerd. Dat biedt u vele voordelen. En wij kunnen u daarmee helpen.
De CO2 Prestatieladder
De CO2 Prestatieladder kunt u zien als een onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Om het bijbehorende certificaat te behalen, moet u een aantal stappen doorlopen. De CO2 Prestatieladder meet vier prestaties en kent vijf verschillende niveaus.
Welke prestaties meet je met de CO2 Prestatieladder?
Binnen elk van de vijf niveaus van de CO2 prestatieladder worden er vier prestaties beoordeeld. Elke prestatie wordt steeds zwaarder en meer in detail bekeken. En elk onderdeel telt mee voor een bepaald percentage in de totale beoordeling.
- De mate van inzicht: bedrijven worden gestimuleerd om de eigen CO2-uitstoot - en die van hun leveranciers - te kennen.
- Reductieplan: bedrijven worden geacht permanent te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot als gevolg van de eigen bedrijfsvoering en de eigen projecten terug te dringen en die maatregelen daadwerkelijk uit te voeren.
- Transparantie: bedrijven worden geacht de verworven kennis transparant te delen.
- Participatie: bedrijven worden geacht samen met collega's, kennisinstellingen, maatschappelijke partijen en overheden actief te zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot gezamenlijk verder terug te dringen.
Welke niveaus zijn er?
Basisniveau. Dit wordt alleen gebruikt als bepaling van de huidige status van het bedrijf.
Basisplus niveau. Idem.
Eerste doelniveau. Dit gaat over de CO2-huishouding en uitdagende reductiedoelstellingen in de eigen organisatie.
Niveau vier richt zich voornamelijk op een bijdrage aan CO2-reductie in de keten en aan innovatie.
Op niveau vijf laat je als bedrijf of organisatie zien dat je de gekozen ambitieuze doelstellingen haalt en werkt je aan het realiseren van daadwerkelijke sectorbrede CO2-reductie.
We raden u aan de CO2 prestatieladder in stapjes te beklimmen. Start daarom met een reëel ambitieniveau. Niveau drie is vaak een goed begin.
