De bij ElektroNed aangesloten installateurs (E en W) willen een actieve en concrete bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2-footprint en van afvalstromen. Dat doen we door het hoogwaardig hergebruik van geoogste materialen en installaties. Zo wordt het milieu aanzienlijk minder belast. En dat is nodig. Zo is sinds 1 januari 2018 voor nieuwbouw van kantoren en woningen een maximale grenswaarde voor de milieubelasting van materialen van toepassingen. Deze MPG score mag de grenswaarde van 1,0 niet overschrijden, anders wordt er geen omgevingsvergunning afgegeven. De wet- en regelgeving zal de komende jaren steeds hogere eisen stellen en de waarden aanscherpen.
Hybride: een mix van gebruikte en nieuwe materialen
ElektroNed gebruikt in projecten en bij het verlenen van service- en onderhoudsdiensten een mix (hybride) van circulaire én nieuwe materialen en installaties. De circulaire materialen (re-used, repair en refurbished) leveren daarbij dezelfde prestatie en zijn even betrouwbaar als milieubelastende nieuwe materialen. Belangrijk om te weten is dat de beschikbaarheid van circulaire producten steeds beter voorspelbaar is.
Naast geoogste materialen levert ElektroNed ook volledige nieuwe en ‘verbeterde’ versies’ (redesign) van bestaande materialen. Deze zijn op basis van circulaire uitgangspunten ontwikkeld. Steeds meer fabrikanten breiden hun assortiment met dit soort artikelen uit.
Sinds de oprichting lid van het Urban Mining Collective (UMC)
ElektroNed is door deelname aan Urban Mining Collective goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De deelnemers van dit collectief, allemaal uit de bouw- en installatiebranche, hebben eenzelfde circulaire missie, namelijk het geschikt maken van grondstoffen en materialen uit donorgebouwen voor hergebruik in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
ElektroNed heeft zich direct bij de oprichting (2017) aangesloten bij het Urban Mining Collective. Deze samenwerking van gerenommeerde bedrijven en kennispartners in de bouw- en installatiesector heeft ertoe geleid dat het UMC het grootste assortiment van circulaire bouw- en installatiematerialen heeft. Zo kunnen we echt impact maken en de schade voor het milieu beperken.
New Horizon Material Balance heeft binnen het collectief de regie over de grondstof- en materiaalstromen en brengt deze naar de markt. Voor het oogsten werkt zij samen met het oogstbedrijf New Horizon Urban Mining. New Horizon Material Balance is ook nauw betrokken bij meerdere innovaties, die in samenwerking met fabrikanten, groothandel, installateurs en kennispartners ontwikkeld worden. Deze innovaties betreffen niet alleen nieuwe producten, systemen en installaties, maar ook verbeterde processen en werkwijzen.
Het UMC bestaat ondermeer uit Rexel, Stiho, Knauf, Tétris, JLL, TGN, steenfabriek Douveren, de Ruttegroep, Kingspan Unidek, Spaces4You, Weekamp, Rensa, ZND, Icopal, NIBE en ABNAMRO.
Bezoek de website van Urban Mining Collective.
Bezoek de website van New Horizon Material Balance.
ElektroNed Partner?
Partner worden?
Bent u een ambitieus technisch installatiebedrijf met minimaal 25 FTE en gelooft u in de kracht van samenwerken? Word dan lid!