Samenwerkingsverband ElektroNed is opgericht in april 1994. Enkele elektrotechnische bedrijven in Noord-Holland waren er toen al van overtuigd, dat je als ondernemer/DGA diverse zaken beter gezamenlijk dan individueel aan kunt pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan managementondersteuning, capaciteit(vergroting) en een sterkere inkooppositie. Deze bedrijven geloofden in de waarde van samenwerken in de breedste zin van het woord en zetten zich in voor het acquireren van leden. Het doel? Een landelijke dekking verkrijgen. Steeds meer middelgrote installatiebedrijven zagen de voordelen ook en sloten zich aan. Samenwerkingsverband ElektroNed groeide zo in de loop der jaren uit tot een sterk netwerk met landelijke dekking en met een eigen directie en back office (dat vanaf 2002 in Veenendaal gehuisvest is).
De grondgedachte van ElektroNed is in al die jaren eigenlijk nooit veranderd: als je als installatiebedrijf in contact staat met gelijkgestemde collegabedrijven, als je ‘open staat’, met elkaar praat en elkaar goed kent en vertrouwt, dan betaalt zich dat uit. ElektroNed-partners begrijpen dat je eerst iets moet ‘brengen’ om vervolgens ook veel ‘terug te krijgen’. Zo wordt samenwerken en zakendoen veel gemakkelijker. Tel daarbij op dat de ElektroNed-bedrijven samen een berg kennis opgebouwd hebben en nog steeds opbouwen, wat ervoor zorgt dat ze opdrachtgevers optimaal kunnen bedienen. ElektroNed versterkt.
Onze geschiedenis tijdlijn
-
Drie elektrotechnische bedrijven in Noord-Holland komen bij elkaar
Drie bedrijven, Beemster Elektrotechniek (Heerhugowaard), Iepenga (Hoorn) en Luke Elektrotechniek (Zaandam) ontmoeten elkaar om te praten over samenwerking.
-
Cobason wordt opgericht
De gesprekken die in oktober 1993 zijn gestart met drie elektrotechnische bedrijven hebben geresulteerd in een samenwerkingsverband dat verder gaat onder de naam Cobason (Commerciële Belangen Organisatie voor het Elektrotechnische Installatiebedrijf).
-
ElektroNed B.V. wordt opgericht
Samenwerkingsverband Cobason wordt omgezet in ElektroNed B.V. Vanaf nu is ElektroNed een besloten vennootschap met aandeelhouders.
-
ElektroNed B.V. certificeert zijn aandelen
ElektroNed B.V. certificeert zijn aandelen en brengt deze onder in Stichting Samenwerkingsverband ElektroNed B.V., met als eerste bestuurders Robert de Graaf (Voorzitter), Jos Beemster (Penningmeester), Hans Luke, Jacques Martens, Wil Kemper en Bert van der Scheur. De Stichting had tot doel aandeelcertificaten uit te geven aan de nieuwe toe te treden installatiebedrijven en de zeggenschap neer te leggen bij een te kiezen bestuur. Dit model was gekopieerd van de organisatiestructuur van de Nederlandse Expert Groep.
-
Gestage groei
ElektroNed groeit gestaag. Binnen één jaar na de oprichting telt samenwerkingsverband ElektroNed al 20 aangesloten installatiebedrijven, verspreid over heel Nederland. De doelen - samenwerking, kennisdeling en een onderhandelingspositie verwerven bij groothandels - krijgen vorm.
-
Verdere professionalisering
Vanaf het begin van ElektroNed is er budget vrijgemaakt voor het inzetten van een eigen ElektroNed directeur. Later werd de directeur ook ondersteund door een professioneel backoffice, waardoor de organisatie slagvaardiger werd. Vanaf 2002 is ElektroNed gehuisvest in Veenendaal. Momenteel werken we met een enthousiast team aan de toekomst van ElektroNed.
-
Eerste leveranciersdag
In 2005 organiseert ElektroNed zijn eerste ‘leveranciersdag’. De leveranciers waren blij verrast dat zij door hun klanten voor een dergelijk evenement werden uitgenodigd. Het gaf ElektroNed positie bij deze leveranciers. ElektroNed organiseert dit event nog steeds jaarlijks onder een andere naam (de ‘TEAMdag’), waarbij de doelgroep is uitgebreid tot ‘iedereen die bijdraagt aan het doel van ElektroNed’: medewerkers van alle ElektroNed-bedrijven, voorkeursleveranciers, innovatieve netwerkpartners en andere stakeholders.
-
Verschuiving in focus ledenwerving
In de eerste jaren na oprichting richtte ElektroNed zich met name op het werven van elektrotechnische installateurs die 10 tot 50 FTE in dienst hadden. In 2007 is dat opgeschoven naar 25 tot 100 FTE en enkele jaren later is de bovengrens losgelaten. In de loop der jaren richtte de werving zich ook op gecombineerde bedrijven (totaalinstallateurs, elektrotechnisch én werktuigbouwkundig). Het uitgangspunt was en is nog altijd: financieel gezonde bedrijven met uitstraling en positie in hun regio/werkgebied.
-
ElektroNed-Nyenrode Managementprogramma
In 2010 namen 21 DGA’s van ElektroNed deel aan een speciaal voor hen ontwikkeld ElektroNed-Nyenrode Managementprogramma. Dit programma werd twee jaar later herhaald met 16 DGA’s. Deze programma’s bleken zeer succesvol. Er was duidelijk behoefte aan samen leren wat leidde tot de oprichting van de ElektroNed Academy in 2014.
-
ElektroNed wordt een coöperatie
Eind 2010 wordt de STAK vervangen door een coöperatie, omdat die organisatievorm beter past bij het DNA van ElektroNed. ElektroNed is een ledenorganisatie en de stichtingsvorm is dan eigenlijk ongewenst. Het uiteindelijke doel van een coöperatie is waardecreatie voor haar leden en in een coöperatie hebben de leden uiteindelijk altijd het laatste woord. Een betere samenwerkingsvorm voor ElektroNed is dus niet denkbaar. De stichting wordt opgeheven en de coöperatie neemt het eigendom van ElektroNed B.V. over.
-
EcoNed wordt opgericht
23 december 2010 was een productieve dag, want tegelijk met de coöperatie werd EcoNed B.V. opgericht. Dit bedrijf was bedoeld om de leden van ElektroNed te ondersteunen in het positioneren van hun bedrijven op het gebied van duurzaamheid, met de nadruk op zonnepanelen (op dat moment een opkomende markt), E-laadoplossingen en energiemonitoring. In 2018 hebben we EcoNed als zelfstandig bedrijf opgeheven en volledig geïntegreerd in ElektroNed, omdat de oorspronkelijke doelstellingen waren bereikt.
-
Oprichting ElektroNed Academy (ENAC)
ElektroNed wil het continue leren en ontwikkelen van de aangesloten ElektroNed-bedrijven faciliteren en richtte daarom in 2014 de ElektroNed Academy (ENAC) op. De ENAC zien we als een ‘toolbox voor lerende bedrijven’. We bieden diverse opleidingen aan op technisch, commercieel en organisatorisch gebied. Het aanbod omvat óók ondersteuning op het gebied van HRM: assessments, professionele HRM-adviseurs en coaches, intervisie, et cetera.
-
Oprichting Urban Mining Collective (UMC)
ElektroNed is één van de eerste drie leden van het Urban Mining Collective (UMC), een collectief van gerenommeerde bedrijven die als partners van New Horizon Material Balance dezelfde circulaire missie hebben. Het UMC is een initiatief van New Horizon en gebruikt de stad als bron. Het UMC maakt grondstoffen en materialen uit oogstpanden geschikt voor hergebruik en brengt deze materialen naar de markt. Het lidmaatschap van het UMC past uitstekend in ons streven om nieuwe verdienmodellen voor onze leden te faciliteren.
-
ElektroNed eerste branchepartner Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI)
Leden van ElektroNed geloven in de kracht van het collectief. Dan spreekt het vanzelf dat we die collectiviteit óók op brancheniveau opzoeken. Het is dan ook niet vreemd dat ElektroNed de eerste branchepartner van Techniek Nederland is geworden. De twee organisaties legden met elkaar vast dat ze intensiever samen gaan werken op verschillende strategische thema’s die voor beide relevant zijn.
-
ElektroNed bestaat 25 jaar
25 jaar na de oprichting bestaat ElektroNed uit 37 partnerbedrijven met een gemiddelde bedrijfsomvang van circa 50 fte. We kijken uit naar de komende 25 jaar!
ElektroNed Partner?
Partner worden?
Bent u een ambitieus technisch installatiebedrijf met minimaal 25 FTE en gelooft u in de kracht van samenwerken? Word dan lid!