Uit onderzoek van de Brandweeracademie is gebleken, dat het sluiten van de binnendeuren in je huis bij brand een goed idee is. Het geeft je namelijk meer tijd jezelf in veiligheid te brengen. Hetzelfde onderzoek gaf ook aan, dat in 70% van de woningen een rookmelder geplaatst is, maar dat slechts 45% van die rookmelders werkt. En dat van alle rookmelders maar 35% op de juiste plek geïnstalleerd is en werkt. Werk aan de winkel dus voor particulieren, maar heeft u als ondernemer brandveiligheid wel goed geregeld?
U bent als ondernemer of gebouweigenaar verantwoordelijk voor de brandveiligheid van uw gebouw. Concreet betekent dit, dat u uw zaakjes bouwkundig (conform het Bouwbesluit), installatietechnisch en organisatorisch goed voor elkaar moet hebben. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Maar zorg er ook voor dat u, als u toch met brand te maken krijgt, de schade tot een minimum beperkt.
Op bouwkundig gebied moet u bij brandveiligheid bijvoorbeeld denken aan deurconstructies en brandscheidingen. Installatietechnisch aan brandmeld- en sprinklerinstallaties en vluchtwegaanduidingen. En organisatorisch aan vluchtwegen, nooduitgangen, oefeningen met ontruiming en verzamelplaatsen. Maar let wel: brandveiligheid begint altijd met een uitgebreide en integrale risicoanalyse. Waar bevinden de kwetsbare plekken in uw bedrijf zich? Waar worden brandgevaarlijke werkzaamheden uitgevoerd? Hoe is de conditie van uw elektrische installaties en wordt deze regelmatig gecheckt? Voldoet uw huidige brandmeldinstallatie nog aan alle wettelijke vereisten? Pas als de antwoorden op deze vragen helder zijn, kan er gewerkt worden aan een integraal brandveiligheidsplan. Wij helpen u daar graag bij.
