EcoNed is een initiatief van ElektroNed, een samenwerkingsverband van ruim 40 elektrotechnische installateurs. Met ondersteuning van EcoNed bieden de bij ElektroNed aangesloten bedrijven duurzame oplossingen aan hun klanten, zoals zonnepaneel-en zonneboilersystemen. ElektroNu sprak met Jaap Baarsma, directeur van EcoNed, over zonne-energie.
Interview Jaap Baarsma, directeur van EcoNed
"De kern van ons werk? Duurzame elektriciteit bevorderen. Bij klanten van bij ElektroNed aangesloten elektrotechnische bedrijven. Maar ook bij de partners zelf. Hoe delen we kennis en expertise optimaal? Hoe maken we onze voortrekkersrol in zonnepanelen waar? Met maar één doel: u als klant het beste bieden. Ik ben er van overtuigd dat de kracht van zonne-energie 'm zit in de integratie met de elektrische voorziening. Uw eigen energiemanagement. Een elektrotechnisch installateur heeft de kennis en ervaring om deze integratie optimaal te verwezenlijken. En dat heeft een dakdekker of een 'zonbedrijf' niet."
"De kracht van zonne-energie zit 'm in de integratie met de elektrische voorziening"
Subsidies (SDE)
Jaap: "Natuurlijk mooi meegenomen. Maar ik ben eigenlijk voorstander van subsidieloze zonnepanelen. Want zonder subsidie zijn ze meestal ook rendabel. Je bent 25 jaar lang gegarandeerd van 80% van het vermogen. De Kwh-prijs ligt dan op het huidige niveau van de elektriciteitsprijs. En die prijs blijft constant. Zo dek je je in tegen elektriciteitsprijsstijgingen. Investeringssubsidies van provincies of gemeenten zijn daarentegen wel interessant."
Gebruik de energie van 'je dak' ook 'onder je dak'
"Om zonne-energie zo rendabel mogelijk te maken, gebruik je de energie die je op het dak opwekt zoveel mogelijk onder je dak. Elektrotechnische bedrijven richten dit slim voor je in. Dat is hun vakterrein. Zij verzorgen een integrale aanpak."
Waarom zonnepanelen?
"Bedrijven vinden het belangrijk niet afhankelijk te zijn van elektriciteitsprijsstijgingen. Dat geeft zekerheid. Daarnaast zijn fiscale maatregelen interessant. Zoals versneld afschrijven en de energie-investeringsaftrek. Maar ook imago speelt een rol. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hoog op de agenda bij veel bedrijven. "Consumenten vinden het gewoon leuk zelf energie op te wekken. En bij hen is het vaak nog eerder rendabel omdat de consumentenprijs voor elektriciteit hoger is. En je mag je energie salderen. Dus alles wat je opwekt mag je verrekenen met je elektriciteitsrekening. Daarbij verlaag je met zonnepanelen het energielabel en verhoog je de waarde van je huis. Tel uit je winst."
Ambitie
"Onze ambitie? Geen nieuwbouwhuis meer zonder PV-panelen! We willen daarnaast dat het gemeengoed wordt zonnepanelen op je (platte) dak te hebben. Opdat particulieren, boeren, woningbouwcorporaties en MKB'ers er hun voordeel mee doen. Goed voor hen. En goed voor het milieu."